De rijke historie van
Theehuis Dennenoord

Theehuis Dennenoord is een begrip in Twente

De historie gaat terug tot 1921. In dat jaar heeft de heer Grimme, voormalig hoteleigenaar, van het gelijknamige hotel Grimme te Almelo een eerste stap gezet in de geschiedenis van Theehuis Dennenoord.


Hij bouwde een houten gebouw aan de Denekamperweg (circa 800 meter van het huidige Theehuis Dennenoord) met vakwerkramen en dubbele openslaande deuren aan de voorkant en aan weerszijden een veranda, dit alles gaf het Theehuis een Engelse cottage uitstraling.

In 1925 moest het Theehuis verplaatst worden als gevolg van de zandwinning aan de overkant van de Denekamperweg. Vanaf dat jaar is Theehuis Dennenoord gevestigd op de huidige locatie. In mei 1925 opende het Theehuis haar deuren voor het eerst op de nieuwe locatie, ook enkele vakantiehuisjes die op het complex gebouwd werden toen voor het eerste geopend voor gasten.

De heer Grimme deed de leiding van het Theehuis eind jaren twintig over aan Mevrouw Gezina M. Zipfel, werkneemster van het hotel Grimme, enkele jaren later zette zij dit voort met haar halfzus. Destijds werd nog gekookt op een door hout gestookt fornuis en werd grondwater opgepompt door middel van een zwengelpomp door het ontbreken van waterleidingen.

De heer Grimme kwam in 1938 te overlijden, beide zusters Zipfel erfde het Theehuis
met de vakantiehuisjes waarna zij een vaste woonbestemming hebben gebouwd op het complex.

De oorlogsjaren die daarna volgden waren moeilijk, er waren veel minder gasten en enkele huisjes werden opgeëist door de Duitsers en de NSB. Het herstel na de oorlog was moeizaam, zowel materiële schade als immateriële schade diende hersteld te worden. Dit wordt onderstreept door gastenboeken en dagboeken uit de periode 1950 – 1955 die reeds aanwezig zijn.

Na een bewogen periode kwam in 1975 Theehuis Dennenoord in handen van een van de kamermeisjes van Theehuis Dennenoord, mevrouw van der Ende, moeder van latere eigenaresse Hertie van der Ende. In de tachtiger jaren namen de zonen van Hertie, Fred en Jaap, en de partner van Fred, Annebel Vierhout, ook deel aan de zakelijke activiteiten.

Na een succesvolle periode van circa 40 jaar heeft familie van der Ende Theehuis Dennenoord in 2015 overgedragen aan de familie Bas uit Haarlem. Die op hun beurt de onderneming op 1 april 2021 hebben overgedragen aan Danieck Hassink.